Kære friskolefamilier
Det er muligvis til at forstå, at der er tid til en ny og dugfrisk hilsen til alle jer nu, hvor vi nærmer os en påskeferie, men hvad der ikke er til at forstå, er, at der allerede er gået så lang tid siden vinterferien. Vi synes lige, den har været her. Men nu melder påsken sig, og det samme gør april og foråret. Vi håber, at foråret er det samme som solskinstimer og slut med sne og frost, men lad os nu se. Den anden dag i 10-frikvarteret kom det en gårdvagt for øre, at der blev udtrykt et næsten poetisk ydmygt ønske fra tre piger på Mælkevejen: Må jeg danse i solskinnet uden flyverdragt på? Det lyder da næsten som starten på en ny børnevise og var i hvert fald slet ikke til at stå for. Det var simpelthen et forårskald, der kunne stå model til Ronja Røverdatters.
Ude på byggepladsen kan man følge slagets gang på en helt anden måde. Det leder også næsten tankerne hen på foråret, for som vi har talt om i udvalget, så er det jo helt vildt symbolsk, at byggeriet påbegyndes på det tidspunkt, det gør, for det er næsten som at følge årstidernes skiften. Fundamentet bliver lagt, mens der stadig er tungt, vådt og gråt som sandet, maskinerne, udgravningerne, soklen, fundamentet og støbning af gulv. Nu kommer våren med de lyse og lette farver og de dejlige dufte og alt dét, der rækker op og ud og frem. Det er lige til højrebenet at sidestille dét med det lyse træ, der pludselig skyder op oven på det solide fundament, soklen og gulvet. Det skyder op og vokser lige for øjnene af os i takt med, at der kommer flere og flere fuglestemmer og varme solstråler. Vi forventer os meget af projektet, og vi er blevet kontaktet fra flere sider, som bare gerne vil høre om dette projekt, fordi det, som flere udtrykker, er så anderledes og usædvanligt. Nu er vi jo i Vendsyssel, og derfor er det ikke de store armbevægelser og storladne ord, vi har i spil, så derfor føles det vildt at gå med på en forespørgsel om at skrive noget til et katalog, hvor vi beskriver det her ganske “særlige projekt”, vi har gang i. Men det er sådan, det er. Man vil gerne vide mere om tankerne bag. Man er optaget af didaktikken i det, vi bygger. Hvilken undervisning skal foregå derude? Dét og meget mere er vi så klar på at få fortalt om. Når dét er sagt, så skal det også siges, at det måske er svært at forstå, at vi skal vente frem til sommerferien, for der er 9. årgang jo gået ud, og hvorfor skal de ikke have glæde af det? Mnja, det er jo også træls, men sådan vil det altid være. Nogle planer føres ud i livet på et tidspunkt, hvor elever går ud og får ikke glæde af det. MEN så er det dejligt at kunne sige, at vi snart – om få uger – får svævebanen op at køre. Den er godkendt til at kunne fungere som svævebane, som den er. Det er første gang i tolv år, at vi har hørt den sætning, så nu skal den bare op at køre! Den når alle vores nuværende elever at få glæde af, mens mange af de elever, der har haft deres gang på friskolen, vil se til med forundring, for den er i den grad blevet ønsket af alle de børn, der har gået her. NU kan det endelig lade sig gøre. Desuden er vi også på vej med en musikalsk sansesti på vej over mod Musikhuset, som skal appellere til musikalsk leg og bevægelse, vække alle sanserne og lede børn og voksne over til endnu mere musikalitet ovre i vores dejlige musikhus. Vi ønsker at binde huset og haven meget mere sammen med skolegården og skolen, velvidende at der også er trafik og p-pladser der.
Det leder tankerne hen på trafik og de trafikale udfordringer, vi somme tider har på vores dejlige lille friskole. Vi har udfærdiget en trafikpolitik, som vi jævnligt vil følge op på. Et af de emner, vi har beskrevet i den, er, at vi ønsker at få flest muligt elever til at cykle i skole, selvom vi godt ved, at kommunen ikke ligefrem samarbejder bedst muligt på dette område. Lønstrupvej har efter sigende været lovet en cykelsti i mange, mange år. Der, hvor I kan være med til at sikre, at det er trygt og godt at cykle til skole, er, når eleverne kommer ind på vores parkeringsplads. Både fodgængere og cyklister har brug for, at I parkerer, når I afleverer. Selvom det er lettest lige at “smide af” ved Børges Passage, skal I lige bruge tre minutter mere og få parkeret ved at bakke ind i “båsene” på p-pladsen. På den måde passer vi bedst muligt på de bløde trafikanter, som jo er vores allesammens børn og voksne.
Ligeledes har eleverne en stor opgave. De er nemlig bekymrende aktive på p-pladsen, når de venter på bussen, særligt “2´er-bussen”. Vi har talt meget med eleverne om, at de skal blive inde i Børges Passage eller i skolegården. Det nytter ikke, der er fri leg på p-pladsen. Det virker også nogle gange lidt tæt befolket i Børges Passage, når man som forælder kommer og henter på det tidspunkt. I må også meget gerne tale med jeres børn om det derhjemme, at de skal vente i skolegården. Vi har desværre ikke mulighed for at have en voksen til at stå skolepatrulje derude, men vi arbejder på en løsning. Til da har vi brug for jeres hjælp. Sæt ord på det derhjemme og sig gerne til børnene, når de kommer til at forvilde sig ud på p-pladsen, hvis I kommer og henter, at de lige skal træde ind i skolegården.
Vi arbejder tæt sammen med mange instanser hver dag, og det er dejligt. Blandt andet samarbejder vi med en hovedentreprenør og en masse dygtige håndværkere lige nu. Vi samarbejder også med alle små friskoler i et godt og gedigent netværk. Det er så dejligt at kunne sparre med hinanden i det netværk, der består af Mosbjerg, Sindal Privatskole, Lørslev, Poulstrup, Astrup-Sønderskov og Hundelev. Lige nu er vi lidt spændte, for Hundelev startede med at skifte leder, men nu ved vi, at også Sindal og Astrup-Sønderskov er ude efter ny leder, og det er klart, det er lidt spændende for os, der er tilbage, for skal vi til at lave om i vores hidtidige planer, eller kører vi videre? En ting er i hvert fald sikkert, og det er, at vi igen til næste skoleår skal afholde Friskolernes Kordag. Det var en stor succes. Vendelbohus viste sig at være knap så velvalgt til formålet som først antaget. Huset egner sig ikke til afholdelse af et så stort arrangement med så mange børn som medvirkende. Der er ingen arealer udenfor, så vi var tvunget til at blive inde. Der var mange børn på lidt plads. Desuden var det hårdt for børnene at være på så længe, så vi har ønsket os, at der kun er en koncert for jer forældre, og det kræver en sal, der er stor nok til at invitere alle på en gang. Derfor samarbejder vi lige nu med de to korledere om at finde det sted, der er det allerbedste, men I kan godt begynde at glæde jer til, at det bliver afholdt igen.
Forårets komme betyder mange forskellige ting, og det betyder også planlægning af næste skoleår. Lærerne afholdt pædagogiske dage forrige weekend, og det betød jo venlig deltagelse af nogle forældre, som havde tilbudt deres hjælp til at forestå undervisningen. Det takker vi for, og det er højst sandsynligt samme tidspunkt på året og nogenlunde samme weekend, vi afholder det til næste år, så man må allerede nu gerne tænke det ind, hvis man godt kunne tænke sig at komme. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge dagen på. Er man glad for at komme ud, så er en udedag for alle aldre en mulighed, og til næste forår står vort flotte udendørs læringsrum lige uden for døren og kan bruges til alt muligt. Man kan også booke hallen. Man kan lave en skakdag. Der er mange muligheder. Man kan sådan set også spørge, om lærerne har gode idéer, hvis man ikke selv får idéerne, men bare gerne vil være her sammen med børnene og få en god dag. En ting er sikkert – man skal ikke lade sig skræmme ved tanken om, at man absolut skal stå ved tavlen foran 50 børn og undervise i at sætte kommaer eller regne med brøker.
Vi har hver dag gang i alt muligt forskelligt og meget spændende. Lige her i skrivende stund inden vi går på påskeferie, er der fx gang i at trække fordybelsesområder til mundtlig dansk for 9. årgang. I går var en flok skoleledere samlet om at fordele censorer mellem sig til de kommende velkendte fra før Coronaen afgangsprøver sammen med de helt ukendte praksisfaglige prøver på 8. årgang, hvor vi her på stedet tilbyder muligheden for at vælge mellem håndværk & design samt madkundskab, så vi skal føre til afgangsprøve i begge fag her til foråret for første gang. Det bliver spændende. Heldigvis er afgangsprøver og karakterer langt fra det vigtigste, så derfor er der også smæk på oplevelserne, og i dag er 7. årgang inviteret til Hørby Efterskole, hvor efterskoleeleverne i år opfører deres egen musical “De hvide busser”. Det plejer at være storslået, og det er det garanteret også i år. På Mælkevejen og Karlsvognen er de sidste toner netop klinget ud efter deltagelse i Skolernes Sangdag, som bliver afholdt på DR med deltagelse af danske skolebørn, som følger med på storskærm landet over. Vi har sunget nye som gamle sange. Nogle kendte vi i forvejen, mens andre er blevet øvet op til dagen. Det var som altid en god oplevelse at synge mange sammen.
Snart afholdes den årlige generalforsamling. Der er netop i dag udsendt invitation til arrangementet, og vi glæder os til at se jer. Vi håber, den ny hjemmeside gør det muligt for jer at følge med i kalenderen og giver jer mulighed for at være på forkant, så I kan møde op til de sidste af dette års skolearrangementer, når vi efter påskeferien ruller skoleårets sidste kvartal i gang med generalforsamling, forældrearbejdsdag, den sidste Store Bededag og meget, meget mere. Vi ruller også skoleårets sidste tema “Mellem himmel og jord” ud, og til generalforsamlingen vil I blive orienteret om netop friskolens otte temaer, som var noget af det, de pædagogiske dage handlede om. Desuden gik vi på opdagelse i en ny måde at lave undervisning på, som er udarbejdet efter mange års undersøgelser og indsamling af materiale og erfaring i Canada og USA, og som er beskrevet i en bog, som hedder Det Tænkende Klasserum. Hvis jeres børn kommer hjem og fortæller, at de har fået lov til at tegne og skrive på vinduer og spejle, så er det rigtigt. Vi håber ikke, det medfører for mange streger hjemme på jeres vinduer, men i så fald er det ret vigtigt at understrege, at det kun må foregå med whiteboard-tusser, så man ikke pludselig kommer til at bruge en permanent marker 🙂
Hver dag bringer nye oplevelser med sig, komiske kommentarer, skønne samtaler, fede fællesskaber og legende læringssituationer, og det er så givende at være en del af. Vi gør, hvad vi kan for at dele det med jer på Facebook, og når vi har landet alt nyt på hjemmesiden og føler, at den er så strammet op, som den kan være, så håber vi også på, at vi kommer til at bruge den mere dynamisk, så der kommer nye billeder og evt. videoer op på den, som viser diverse sjove og anderledes undervisningssituationer, så I som forældre også gradvist får større og større forståelse for temabaseret undervisning.
Tilbage er der kun at ønske jer alle en rigtig dejlig påskeferie. På gensyn til generalforsamlingen den 18/4-23 kl. 17.00. Kærlig hilsen og på vegne af hele huset, skoleleder Bodil Møller Jensen