11.01.25
Engang imellem støder man efter 13 år som friskole på nogle sjove fortællinger, narrativer. Et af de lidt mere overraskende, skolelederen stødte på for over et halvt år siden, var, at vi hvert år tager med vores 7. årgang til Hørby Efterskole, fordi det er der, skolelederen selv gik på efterskole for mange år siden. Dét er ikke rigtigt. Skolelederen gik på Åbybro Ungdomsskole, som det hed dengang, og det var i de herrens år 1989, 1990 og 1991. Det var vanvittigt gode år! Derfor var det bare også så fedt som dengang kontaktlærer til en 6. årgang i 2011, da vi var helt nye at blive kontaktet af Halvorsminde Efterskole, som gerne ville tilbyde et gratis ophold med vores kommende 7. årgang. Det takkede vi ja til, og det var et kanon godt forløb og en fed oplevelse! Så skiftede vi skoleleder til en leder, der havde en rigtig god kontakt til forstanderen på Hørby Efterskole, og han anbefalede derfor, at vi blev samarbejdspartner med dem i stedet. Det var også fint, så den gik vi med på. Nu har vi gennem mange år beholdt den samarbejdspartner, fordi det bare har været godt at kunne udvikle på forløbet sammen med Hørby. Så er det helt rigtigt, at nuværende skoleleder blev så vild med Hørby grundet traditioner og profil, at hun endte med at sende sine egne tre biologiske børn derop. Men det har faktisk slet ikke noget med sagen at gøre. Nogen mener også, at eleverne på Friskolen Skallerup slet ikke selv synes, det er fedt at komme afsted, men det er ikke dét, de giver udtryk for, mens vi er der, og derfor bliver vi ved med at have den begivenhed i vores kalender. Vi giver ingenting for at være der, de stiller fede forløb til rådighed, og vi øver vores elever i at være ude i den større verden og opleve, hvordan livet på en efterskole kan være. Fordi vi kan, og fordi vi synes, det er et vildt godt tilbud! Derfor skal 7. årgang selvfølgelig afsted igen – og det skal de onsdag 26/2 og torsdag 27/2, og vi glæder os!
20.12.24
Så blev det jul i det lille hjem – Friskolen Skallerup. Vi har i dag sendt 130 syngende julespændte og glade elever hjem på en velfortjent og ganske lang juleferie. Vi har julehygget gennem hele december og i særlig grad den sidste uges tid med smukt Luciaoptog i kirken i fredags – en begivenhed, som måske er kommet for at blive – og julemorgener med historier fra Astrid Lindgrens jul, julehygge på stamholdene og afslutning i dag, hvor vi også havde besøg af forældre, der var med til at synge julen ind. Det var som altid hyggeligt.
Der er sket meget i 2024 – både småt og stort. Vi har op til musicalugen været så heldige at købe nyt grej til morgensang for midler søgt hjem af Louise, som fik hele 20.000,- kr. søgt hjem til højnelse af morgensang. Det har gjort, at musiklærerne fik købt et transportabelt elklaver, to nye guitarer, scenemikrofoner og kabler hjem. Det er virkelig dejligt, for vi ønsker netop at højne morgensang. Vi har gennem december i den grad haft smæk på julesangene, og særligt de forskellige julekalenderes sange er blevet sunget, så taget har lettet. Det har været så fedt at være en del af. Når vi synger sammen, slår hjerterne i takt, og dét kan man da kun blive helt glad i låget af at tænke på.
Der er også sket knap så muntre ting. Det sidste indlæg her i bloggen angik mobilfri skole. Det er ophævet mellem juleferie og vinterferie som nævnt under FSNews. Før dét indlæg handlede det jo desværre om mobning. Noget, som vi bare skal tale mest muligt om og aldrig forsøge at dysse ned eller tale udenom. Det kom der ufatteligt mange gode samtaler med både børn og voksne ud af, og der er blevet evalueret på handleplanen, som blev formuleret af skolen og præsenteret for hjemmet. Vi må bare sige, at vi mange gange overfor de involverede hjem har sagt tak for samarbejdet, og det kan ikke understreges nok, hvor stor betydning et tæt samarbejde mellem skole og hjem har i alle situationer, men nok i særlig grad i de tilfælde, hvor det virkelig er svære emner og vanskelige samtaler, der skal til for at løse den igangværende konflikt. Vi havde god gavn af vores antimobbestrategi, som virkelig blev brugt og efterfølgende evalueret på i teamet på Karlsvognen. Alle har været utroligt samarbejdsvillige og har stillet op til alle de møder, der har været nødvendige. Det siger bare alt om, hvor vigtigt det er at turde tale åbent – selv om svære emner. Vi er derfor også langt forbi det pågældende tilfælde af mobning.
Vi går på ferie med enormt mange gode oplevelser i bagagen fra 2024 og med forventninger til enormt mange flere gode oplevelser sammen i 2025 i fællesskabet omkring vores allesammens friskole. Vi glæder os dagligt over at være sammen med børn i alle aldre, som alle bidrager med deres til fællesskabet. Det er noget af det vigtigste for os på Friskolen Skallerup – at man oplever at være en del af et trygt og godt fællesskab, sammenhold og nærvær. Vi lægger dagligt meget vægt på at være gode ved hinanden og ved friskolens ting, holde værdigrundlaget frem for os og bevæge os sammen på oplevelsens vej i god trivsel, spændende undervisning, høj faglighed og udviklende samvær med andre i alle aldre. Vi mener, det er et af mange særkender og har været det altid for vores friskole, at trivsel er i højsæde, og at forud for læring og alt andet godt kommer trivsel. Trives du ikke, kan du heller ikke lære nyt. Vi går efter nytår i gang med kigge trivslen efter i sømmene i Nordlys, da der har været eksempler på, at der er noget, der ikke går helt, som det skal, og ikke alle elever trives lige godt med den kultur, der hersker der lige for øjeblikket.
Som en afslutning på denne julehilsen fra friskolen i FSLederen skal julegalla nævnes, for hold da op hvor var det bare en helt igennem fantastisk aften med utroligt stort fremmøde af ene glade og velklædte børn og unge. Der var bare gjort så meget ud af det. Der var både galla, flot og smart dress og vildt julet påklædning! Det var en fornøjelse at se, og der skal lyde en tak til alle hjem, der har gjort det muligt for eleverne at komme og deltage på så fantastisk vis. Også en utroligt stor TAK for hjælpen til forældrene på 5.-6. årgang, som gjorde opmærksom på, at vi naturligvis bør have en køreplan for, hvad forældrenes opgave skal gå ud på, når de velvillige og hjælpsomme møder ind og bare gerne vil gøre det godt – og de gjorde det bare SÅ godt! Maden var skøn, betjeningen helt i top og oprydningen sublim. Det var så let at møde ind her til morgen for blot at få ryddet lokaler og sat borde og stole på plads, så det lod sig gøre at sidde i alle lokaler og hygge efter 10-pausen og for nogles vedkommende også før og endda have nået en del fredagsrengøring. Vi har bare nogle seje elever! Der har været mange arrangementer hen over den sidste del af efteråret og den første del af vinteren, og vi vil bare gerne takke for deltagelse i alle arrangementer. Der har været nogle bump på vejen i form af information, som ikke er kommet ud i tide for alle, og der har været nogen, der gerne ville have været med til diverse arrangementer, som ikke har fundet vej til den info, der var ude, og vi tager ved lære hver gang. Vi kan altid gøre det bedre, men vi kommer nok aldrig helt til at kunne gøre det, så alle er blevet mødt helt der, hvor de gerne vil. I skal aldrig være i tvivl om, at vi gør vort bedste, og at vi altid vil jer og særligt jeres børn det bedste. Det er faktisk derfor, vi driver skoler – for at gøre vort bedste for jeres børn, vores elever.
Tilbage er der kun at sige, at vi alle sammen gerne vil sige tusind tak for samarbejdet og tilliden gennem 2024, og at vi glæder os til at mødes om et godt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem i 2025. Rigtig glædelig jul og godt nytår ønskes I alle af Friskolen Skallerup.
Den 27.10.24
Vi indfører mobilfri skole fra og med i morgen. Det betyder, at eleverne afleverer deres telefoner, når de møder ind, og de får dem igen, når de får fri og skal hjem. Vi glæder os til sammen med eleverne at øve dem i at være sammen uden brugen af telefonen – særligt i frikvartererne – da vi oplever, at det er svært for eleverne selv at vælge den fra og det fysiske nærvær og tilstedevær til. Vi ønsker at give eleverne muligheden for at opleve samværet uden telefonen, så de i langt højere grad har muligheden for at vælge den til og fra på oplyst grundlag. Når de ved, hvad det vil sige at vælge nærværet med kammeraterne til, fordi telefonen ikke er en mulighed, er det vores store håb, at de oftere vil vælge den fra. Vores mobilfri skole løber frem til juleferien.
Den 02.10.24
I opslaget fra 12. september skrev vi: “Så galt er det ikke fat hos os” om de digitale krænkelser. Så galt ER det ikke fat hos os, men der er nu alligevel løbet meget vand i åen på de 14 dage, og det er virkelig en øjenåbner, hvor meget der kan foregå, når de voksne ikke kigger.
Vi bøvler en del med opførsel, sprogbrug og samværsformer – ikke mindst på skærme, men også i det fysiske møde med andre. Derfor er elevrådet trukket i et sæt arbejdstøj, som går i den specifikke retning at gøre noget ved det. Desuden er vi voksne godt i gang med at håndtere et tilfælde af mobning, så for første gang i vores lille friskolehistorie har vi antimobbestrategien i hånden. Denne strategi ligger på hjemmesiden, hvis man har brug for at kende til den. Vi er i tæt kontakt med de direkte involverede parter og også dem i næste række. Det er gået ud over en elev på Karlsvognen, men flere elever fra Nordlys har været involveret. Der er kommet styr på det takket være en masse hjælpende hænder.
Vi vil også gerne lige slå et slag for “Børns Vilkår”, som har nogle rigtigt gode anbefalinger i forhold til skærmbrug i alle aldre og alle arenaer som forældre og som fagpersoner.
https://bornsvilkar.dk/skaermguiden/
Tak for samarbejdet med jer forældre. Det kan ikke siges tit nok, at sammen står vi stærkere, og vi er altid kun interesseret i gennemsigtighed og åbenhed og ærlighed. Tryghed kommer af ærlighed og åbenhed. Utryghed kommer, så snart man ikke ved, hvad der er på spil. Utryghed kan komme til udtryk på mange måder. Hos nogen kommer det til udtryk ved uhensigtsmæssig opførsel. Derfor er det så vigtigt, at vi taler åbent om det og er ærlige omkring dét, der er på spil. Særligt i forhold til samværet på skærmen kan der så utroligt let foregå noget, der skaber utryghed og usikkerhed, så vi må aldrig lade børn og unge føle sig ladt i stikken. Vi skal som voksne hele tiden være der for dem for at hjælpe, guide, styrke og støtte dem til sikker vej på de sociale medier.
12.09.24
Digitale krænkelser er blevet en del af hverdagen for børn og unge. Dette er overskriften på en artikel i Magasinet Skolen. Det er voldsomt, og så voldsomt er det ikke fat hos os. Tror vi da ikke. Håber vi ikke. Men det ændrer ikke på, at vi skal øge fokus på børns og unges færden på de sociale medier og tale med dem om, hvad de oplever, hvordan de oplever det, og hvad de skal gå med til og ikke mindst, hvad de ikke skal gå med til. Vi afholder klassemøder, afholder elevsamtaler og underviser i brugen af de sociale medier samt taler meget med børnene om, hvad de kan lide og ikke kan lide at blive mødt af. Det gode og tætte skole-/hjemsamarbejde er så vigtigt også i denne forbindelse, så det takker vi for herfra.
28.08.24
Nyhedsbrev fra SøLøVen. Lige en lille sensommerhilsen fra SøLøVen. Vi er pt. 16 børn i vuggestuen og 30 børn i børnehaven efter at have sendt 16 skønne børn i skole.
Pga. en del færre børn i børnehaven spiser vi nu igen i 2 spisegrupper, blå og grøn. Idet formiddagsmaden i børnehaven ofte bliver afbrudt af børn, der bliver afleveret, som måske skal have hjælp til at sige farvel (dette “forstyrrer” den ro/fordybelse, som vi gerne vil have ved bordet), har vi som noget nyt besluttet, at de børn, der kommer senere end 8.30, skal afleveres til den voksne, som er i køkkenet. Her kan man så spise eller lege/læse indtil sin spisegruppe er færdig.
Som før skrevet på intra starter Irene pr. 2. september som pædagog i børnehaven. Hun starter i blå spisegruppe og overtager Dortes primærbørn. Lad os hjælpes ad med at byde hende velkommen.
Caroline, som er i en tidsbegrænset medhjælperstilling hos os, har til trods for hun elsker børnene, de voksne og huset, fundet ud af, at det ikke er indenfor pædagogfaget hendes fremtid ligger. Hun vil derfor i gang med noget andet, så hende siger vi pænt farvel til på fredag, hvor børnene fredag formiddag holder afsked med hende. Hun går kl. 13, så husk at få sagt farvel til hende. Vi sender al mulig held og lykke hendes vej. Vi ansætter ikke en ny medhjælper, idet vi jo lige har afleveret 16 børn til skolen.
Vi har også sagt farvel til et barn, Mika, idet hun er flyttet til Uzbegistan- vi ønsker hende alt vel.
Den næste periode har børnehaven på udvalgte dage høsttema, hvor der arbejdes i aldersopdelte grupper.
Vi har pauset læsetiden om torsdagen, hvor skolebørnene en gang ugentlig læste for børnehavebørnene. Det fungerede ikke mere som ønsket, og vi gør kun det, der giver mening.
Ældstegruppen forventes at opstarte søløvepatrulje efter efterårsferien. Børnene glæder sig. Det bliver igen med Birthe og Mia ved roret.
Vi har ansøgt Nordea Fonden om penge til 2 projekter og fået tildelt ca. 15000 kr. til et projekt om træer/insekter og et projekt om søløver. Det bliver vildt spændende. Tak til Emma (Lasses, Jakobs og Svends mor) for at hjælpe med at skrive fondsansøgningen.
Årshjulet med årets vigtige datoer, bliver hængt op i næste uge i forgangen, ligesom sidste år. Tag evt. et billede deraf.
Vi har en bøn til jer. Vi oplever, at børnene medbringer et stigende antal legetøj i dagligdagen (nogle gange i det skjulte). Vi vil gerne, at I hjælper jeres barn med kun at medbringe legetøj til legetøjsdag, idet det ellers kan give rigtig mange unødige konflikter. At have legetøj med til legetøjsdag er derimod et hit, som betyder meget for børnene.
Tusind tak til jer, der kom og bød ind med jeres arbejdskraft til arbejdsdagen. Det er fantastisk at se, hvordan folk hygger sig sammen samtidig med der bliver lavet en masse.
Vi håber at se jer til forældremøde på tirsdag d. 3/9 kl. 18.30, hvor vi skal hygge os sammen et par timer og bl.a. snakke kostpolitik og sunde madpakker.
Til slut er det vigtigt for mig at sige, at skulle nogen af jer gå med en forundring, et spørgsmål eller flere, er I altid velkommen til en snak, min dør er åben eller jeg er at finde hos børnene i en af afdelingerne.
På vegne af SøLøVefolket
Karen Mette
26.08.24
SAMMEN står vi stærkt! Derfor er SAMMENHOLD vort overordnede tema for hele skoleåret, og det er blevet skudt i gang med storemakkere fra 6. årgang til lillemakkere fra 0. årgang. Det plejer at være en succes med vores stor-lille-makker-ordning, og det ser det også ud til at blive i år. De store er så gode til at tage hånd om de små – noget, som gæster udefra faktisk også pointerer.
Sammenhold er også, når så mange forældre dukker op til forældrearbejdsdag, og vi må bare sige, at vi bliver fyldt op af glæde og taknemmelighed, når så mange finder vej til os på en søndag og giver en hånd med ud i alle afkroge. Hvor blev der lavet meget! Vi har evalueret på det og vil fremover lægger skoleårets første forældrearbejdsdag sidst i august eller først i september, så det ikke bliver den sidste weekend inden første skoledag.
28.06.24
Sommerhilsen fra Friskolen Skallerup – også sendt med hjem i kuverterne med kalender for næste skoleår samt feriehilsner fra lærerne 🙂
Kære friskolefamilier
Nu venter en lang og dejlig sommerferie lige forude med alt, hvad det kommer til at indebære for jer af sommerfester, loppemarkeder, cirkus, strandture, rejser, camping, slush-ice, tøffetid og en værre masse andet godt, hyggeligt, dejligt og afslappende. HUSK bare at sætte tempoet ned engang imellem og lade stå til. Lad nullermændene hoppe, lad vasketøjskurven vokse, lad hunden sove og lad opvasken stå. Nyd hinanden, lav ingenting, bliv sent oppe, sov længe og spis sent morgenmad. Lad tasken stå i hjørnet, lig i hængekøjen og lyt til græsset, der gror. Læs en god bog i ny og næ. Besøg tabellerne, når du hinker hen ad fortovet. Tæl lommepengene sammen, når du har slået naboens græs og find ud af, hvor mange Toms kæmpeskildpadder, det kan blive til.
Det korte af det lange er, at ferien skal bruges til at slappe af i, tænke lidt på det forgangne skoleår og blive en smule klar til det ny, som kommer lige pludselig og altid lidt bag på os. Vi glæder os over det skoleår, der er gået med alt dét, det bragte med sig af gode minder, hvoraf langt de fleste er kommet på Facebook. Vi glæder os helt vildt til det nye skoleår med alle de nye oplevelser, der venter lige om hjørnet.
De fire traditionelle friskolebreve, som nogen husker og andre ikke, er afløst af to blogindlæg på hjemmesiden – Lederen og FSNews, og det er her, I fremover vil kunne læse nye tiltag, spændende info og fede oplevelser. Det vil ikke være alle oplevelser, der kommer under FSNews, men så er det måske, fordi de blev lagt på Facebook i stedet, eller fordi det bare var en oplevelse, der levede mellem elever og lærere eller børn og pædagoger.
Der er bl.a. på hjemmesiden under Lederen nævnt nye tiltag for næste skoleår. For blot at nævne tre store: sommerfesten på friskolen bliver afløst af en efterårsfest (find den i kalenderen vedlagt i denne kuvert), 0. årgang og 1.-2. årgang bliver delt til næste skoleår grundet årgangenes størrelser, og engelsk og idræt i Nordlys bytter primærlærer. Følg begge blogindlæg flittigt næste skoleår. En gang imellem vil der måske gå langt imellem nye opslag, men det er ikke, fordi vi sover. Så er vi bare vågne et andet sted. Sådan er det som oftest, og hvis det lader til, at noget sander til og trænger til vågenhed og agtpågivenhed, så lad os vide det. Vi vil bare så gerne det tætte samarbejde med jer alle hele huset rundt, og vi kan bedst forholde os til dét, vi får at vide.
I deltog i stor stil i forældretilfredshedsundersøgelsen i foråret, og det vil vi rigtigt gerne sige tak for. Bestyrelsen har set den igennem, lærerne har fået den præsenteret, og vi er gået i gang med at se på de punkter, der er behandlet i den. Det, vi har taget fat på først og fremmest, er faglighed. Det er noget, der altid har ligget os meget på sinde. Som vores første skoleleder sagde, så er det ikke en del af vort værdigrundlag, at vi vægter høj faglighed, for hvilken skole vil nogensinde være interesseret i det modsatte? Det har derfor altid ligget os meget på sinde at vægte høj faglighed. Det gør vi fortsat, og det er bl.a. også det, der ligger til grund for nogle af de beslutninger, der er truffet her sidst på skoleåret. Vi håber, I vil komme til at mærke det.
Et andet punkt vi gerne vil gå i dybden med, er forældredeltagelse og involvering. Vi ønsker at have et meget tæt samarbejde med jer og ønsker at have jer med helt inde i hjertet af friskolen. Det er måske blevet lidt småt med synlighed omkring det, og det vil vi gøre mere for.
Det er dog også vigtigt at nævne, at der er utroligt meget, som I forældre allerede gør og er dybt involverede i, og derfor vil jeg gerne dele denne lille tekst med jer:
Alt dét, friskoleforældre kan
I det daglige:
I det særlige:
Listen er lang, og vi kunne fortsætte, for der er så mange gode ting at nævne. Her er blot et udsnit. Til daglig kan vi rigtigt meget med alle de gode ansatte, der varetager hver deres kerneopgaver. Dét kommer vi bare rigtigt langt med. Så sker der en gang imellem dét, at vi ikke rækker helt i mål med de kerneopgaver, der er på arbejdssedlen, og så rækker vi hånden ud til jer forældre og får sjældent nej og tusind tak for dét! Ingen kan alting alene, men sammen kan vi bare så meget!
Tusind tak for året, der gik. Vi glæder os vanvittigt meget til året, der kommer. Rigtig dejlig sommer på vegne af hele huset – Bodil
23.06.24
Snart går vi på ferie. Alle elever får en kuvert pr. familie med hjem på ferie. Det er familiens ældste barn, der får kuverten med hjem. Deri ligger næste friskoleårs kalender i papirformat til køleskabet. Der er vigtige datoer, så få dem i kalenderen med det samme eller hurtigst muligt. Tjek op på stort og småt, så vi kan have så mange familier repræsenteret ved alle arrangementer. Det er så vigtige arrangementer for os, og det er så vigtigt for os at kunne dele dem med jer som friskolefamlier. Der er desuden sommerhilsner af forskellig slags. Giv jer tid til at læse dem, hver og én. Rigtig dejlig sommer til jer alle!
15.06.24
Vi fornyr og forandrer, udvikler og udser os nye gode muligheder og vinkler på dét, der allerede fungerer godt, så det kan blive endnu bedre. Nogle gange handler forandringerne dog også om, at vi rent lavpraktisk er nødt til at gøre noget for at gøre dét, der giver bedst mening det aktuelle skoleår. Sådan ser vi ind i 24/25 med nogle forandringer, der giver god mening.
Den ene er, at Mælkevejen deles op i to små enheder eller selvstændige stamhold. Det gør vi, fordi 0. årgang er en stor årgang, og 2. årgang er en lille årgang. Det kommer til at betyde, at 0. årgang har Helle Walker Thomsen i alle lektioner, og 1.-2. årgang har Louise Vestergaard Grøn i alle lektioner.
Ligeledes rokerer vi en smule i Nordlys. Michael Jensen skal til at nørde meget mere i det naturfaglige områder i forhold til udnyttelse af Udehusets muligheder for at kombinere inde- og udeundervisning, så vi får det fulde udbytte ud af huset i forhold til udskolingsfagene. Derfor kommer han til at afgive engelsk til Thomas Kvorning, som i stedet afgiver ansvaret for idræt til Michael. Det betyder først noget i forbindelse med at gøre klar til afgangsprøver.
Vi ønsker hele tiden at gøre dét, der er det bedste for vore elever. Der vil hvert år være ændringer. Dét, I aldrig må tænke, er, at det er en sparerunde. Det er aldrig ud fra en tanke om at spare. Kom altid og spørg os, hvis der er noget, der ikke giver mening for jer. Vi vil altid vildt gerne i dialog om det, vi beslutter.
08.06.24
Om ikke så længe ligger der en ny skolekalender klar til 24/25. Der er blevet arbejdet på den længe. Det er altid et spændende arbejde at gå i gang med, da det både handler om at fortsætte med gode traditioner og at se på muligheder for forandringer og nye tiltag. I år prøvede vi som noget nyt at tage på lejrskole allesammen. Det blev så stor en succes for alle, at vi har valgt at gentage succesen i 24/25. Derfor har vi simpelthen også valgt at lægge musicalugen i november, og da den jo slutter med en fest, hvor I kommer og ser vore dygtige børn, så er der til næste skoleår ikke en sommerfest. Det bliver i stedet en skolefest i november. Så er der til gengæld plads til, hvis årgangene eller stamholdenes forældrerødder har lyst til at arrangere mindre sommerfester, men den tid den glæde 🙂
05.06.24
Glædelig Grundlovsdag og Fars Dag 🙂
I dag åbner to nye blogindlæg, som skal erstatte de fire årlige alenlange nyhedsbreve fra ledelse og kontor og hus. De breve har fulgt os gennem friskolens levetid og er nået til en ende. I stedet kommer der her i bloggen til at ligge to nye faste indlæg, som vil få tilføjelser med jævne mellemrum. De gamle opslag vil blive liggende, så man hele tiden kan gå tilbage og læse det, man ikke lige fik med sidste gang, der kom nyt, men det nye vil hele tiden ligge øverst. Her i Lederen vil det være opslag fra SøLøVen ved Karen Mette og fra Friskolen ved Bodil.